МС: Влада без плана вакцинације

Мађарска још увек нема државно тело одговорно за план вакцинације против корона вируса, јер ниједно министарство није преузело да буде одговорно за то, каже европски посланик из редова социјалиста (МСП) Иштван Ујхељи.


Ујхељи је на интернет конференцији за новинаре рекао да је у протекла два месеца водио опсежну преписку са разним министарствима, покушавајући да утврди ко је одговоран за план вакцинације. Рекао је да је контактирао са Министарством за људске ресурсе, Кабинетом премијера, Министарством унутрашњих послова и Министарством спољних послова.


Имунитет постигнут масовном вакцинацијом кључан је за поновно отварање земље, подсетио је Ујхељи и констатовао да је Европска унија у октобру објавила свој програм имунизације и да је убрзо након тога закључила оквирне споразуме о дистрибуцији вакцина са државама чланицама.


"Док су Шпанија, Немачка и Уједињено Краљевство, на пример, објавиле детаљне, свеобухватне програме, мађарски план вакцинације краћи је од лото листића“, рекао је Ујхељи.


Према њему, мађарска влада „оно мало информација које има, објављује у складу са својим политичким интересима“. Он је позвао владу да „престане да лаже и објави детаљан, свеобухватан и потпун план имунизације становништва".