МУП надлежан за "непознате" гласаче

Поводом навода Посматрачке мисије Црта да на адресе грађана стижу позиви за гласање за непознате особе, Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) позвало је данас све грађане да се обрате Министарству унутрашњих послова.Грађани, власници непокретности могу од Министарства унутрашњих послова затражити проверу, односно, податке о особама пријављеним на њиховој адреси, јер се пријава пребивалишта може извршити пре свега уз њихову сагласност, а такође могу покренути и поступак за њихову одјаву. МДУЛС у саопштењу истиче да је Законом о јединственом бирачком списку прописано, између осталог, да се у Јединствени бирачки списак уписују лица која имају бирачко право, а према месту њиховог пребивалишта.


Евиденцију о пребивалишту грађана, у складу са законом, води надлежни орган, односно, Министарство унутрашњих послова, док се Јединствени бирачки списак, као евиденција о бирачима, на основу исте ажурира.


''По питању предлога да се на интернет презентацији МДУЛС омогући увид у податке о бирачима по месту пребивалишта, истичемо да је МДУЛС на основу препорука ОДИХР датим у претходном периоду, извршило неопходне измене и омогућило приступ подацима из бирачког списка у мери која је дозвољена и целисходна у складу са прописима'', наводи се у саопштењу.


Из Министарства још једном позивају све грађане да провере своје податке у Јединственом бирачком списку на званичној интернет страници Министарства или да се обрате јединицама локалне самоуправе уколико је потребно допунити или изменити неке од њихових личних података, као и да то могу учитни до 30. марта за изборе који ће се одржати 3. априла 2022. године.


Посматрачка мисија Црте саопштила је раније данас да поводом, како су навели, јавних објава и позива грађана да на њихове адресе стижу позиви за гласање за предстојеће изборе за непознате или преминуле особе, захтева од Министарства за државну управу и локалну самоуправу да "под хитно разјасни ове случајеве како би се спречило додатно урушавање поверења грађана у изборни процес".