Мутирани вирус стигао и у Мађарску

Нова варијанта корона вируса, која се брзо шири, а која је први пут идентификована у Великој Британији крајем прошле године, откривена је јуче код три пацијента у Мађарској, рекла је данас шефица Кризног штаба Цецилија Милер.


Мађарски епидемиолог, др Миклоп Рушваи, најавио је недавно да ће мутација корона вируса, која је широко распрострањена у Великој Британији, вероватно бити присутна и у Мађарској и позвао власти да не ублашавају епидемиолошке мере.


„Ако би се ублажила епидемиолошка ограничења, ова мутација би могла да почне још више да се шири, а број заражених би се поново повећавао великом брзином“, истакао је Рушваи.


Цецилија Милер је на данашњој конференцији за новинаре Кризног штаба рекла да је нова варијанта вируса раније регистрована у околним земљама и да је због тога било очекивано да се појави и у Мађарској. Та варијанта је за 50-70 процената заразнија од "оригиналног" вируса, рекла је она.


"Међутим, неколико произвођача вакцина саопштило је да су њихови производи ефикасни и против новог, мутираног вируса", додала је.


Мађарска је до јуче потрошила целу залиху вакцина против ковида-19, а укупно је вакцинисано 86.929 људи. Примаоци вакцине почеће да добијају друге дозе 18. јануара. Одговарајући на новинарско питање, Милерова је нагласила да се од вакцинисаних и даље тражи да носе маске за лице и да поштују физичку дистанцу.