Наврачић: Предлог за смену председнице ЕК је замка

У интервјуу за Инфо Радио, мађарски министар за регионални развој и коришћење фондова ЕУ Тибор Наврачић, говорио је о позадини одлука које се тренутно доносе у Бриселу и ставу мађарске владе према њима. Предлог за изгласавање неповерења председници ЕК Урсули фон дер Лајен назвао је "опасним знаком".Тројица чланова Европског парламента из редова либерала позвала су ових дана на изгласавање неповерења председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, након што је Комисија дала зелено светло за пољски план опоравка земље од ковида-19. Блок је првобитно ускратио Варшави план од 36 милиона евра пошто је ЕК тврдила да та земља није успела да одржи владавину права. Либерални чланови радне групе сматрају да Варшава не би требало да добије ништа из фонда за опоравак док не спроведе све пресуде Суда правде ЕУ, које се односе на поштовање владавине права.


Наврачић страхује да би, ако Европска комисија не буде у стању да се одупре овом притиску, могли да трпе и преговори Мађарске о фондовима ЕУ. У случају Мађарске, министар сматра да за сада нема разлога за забринутост због гласања о неповерењу. У току су преговори о тумачењу појмова у споровима, рекао је он.


У Бриселу су у току три поступка против Мађарске, од којих је један по основу владавине права, по члану 7. Уколико овај предлог буде одобрен, средства ЕУ намењена Будимпешти ће бити обустављена, иако је министар напоменуо да Мађарска та средства није ни добила.


„Мађарска је чланица ЕУ, дакле има право на фондове ЕУ, то нико не спори. Преговори о реформи правосуђа су завршени, а о јавним набавкама са једним учесником преговори се воде на техничком нивоу“, нагласио је он.


Тибор Наврачич није искључио могућност да се ЕУ одлучи и о забрани увоза руског гаса, јер се, како је рекао, данас у ЕУ одлука о руским санкцијама заснива на „емоционалној солидарности“. Он је, међутим, додао да је гас осетљивије питање од нафте, јер је неколико европских земаља у питању. Он каже да би ЕУ могла да уведе заштитну или казнену тарифу на разлику у цени између руске и нафте типа Брент.