top of page

Наврачић путује у Брисел на "разјашњење"

Тибор Наврачић, министар задужен за ресурсе ЕУ, разговараће са европским комесарима 25. и 26. јануара, у намери да од њих сазна која су конкретна очекивања Европске комисије, након што је Брисел одлучио да суспендује учешће мађарских универзитета на конкурсима из програма Еразмус+ и Хоризонт Европа.Како је саопштено из владе, Наврачић ће у Бриселу разговарати са европским комесарима за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Јоханесом Ханом и Маријом Габријел. Министар каже да у Брисел путује како би затражио разјашњавање конкретних очекивања Европске комисије у вези са обуставом студентских програма, а такође и како би сазнао да ли Европска комисија има и додатну листу очекивања која за сада нису позната јавности, нити влади у Будимпешти.


У складу са децембарском одлуком ЕК, Унија повлачи финансирање програма Еразмус+ и Хоризонт Европа за укупно 21 универзитет, који раде као фондације од јавног интереса. Према тој одлуци, универзитети ће изгубити десетине милиона евра помоћи, тако да тренутно није јасно да ли ће и на који начин мађарски студенти имати прилику да током свог школовања на факултетима проведу један семестар у иностранству, што је до сада била пракса.


Влада је још 15. децембра добила обавештење да универзитети који мењају организациону и власничку структуру на начин који је осмисила влада у Будимпешти, не могу да учествују у програмима Еразмус и Хоризонт. У образложењу које је стигло из Брисела подсећа се да је ЕК дуго упозоравала на сукоб интереса политичара из редова Фидеса у управним одборима фондација које окупљају мађарске универзитете и давала прилику мађарској влади да реши проблем, али се, како се наводи, ништа није десило.


Наврачић је у изјави РТЛ-у рекао да се нада да је само „дошло до неспоразума“ са партнерима у Бриселу. Упркос тврдњи мађарског министра да чланство активних државних функционера у управним одборима фондација „није изазвало забринутост током преговора са Комисијом“, неколико званичних докумената говори супротно, пише угледни портал ХВГ. Подсећа се и да је Наврачић као ранији ЕУ комесар, поред осталог био задужен и за читав Еразмус програм, тако да је свакако упућен у начи на који тај вид ЕУ подршке високошколцима функционише.


На основу назива „фондација“, стиче се утисак да је реч о институцијама независним од владе, али у Бриселу сматрају да се њиховим оснивањем догодило управо супротно и да је високо образовање стављено у надлежност одбора повереника које делегира Фидес.


Тибор Наврачић подсећа да ЕК има два захтева за мађарску владу: један да закон о јавним набавкама обухвати и оне које се тичу фондација од јавног интереса, што сада није случај, а други да мађарска влада успостави строжији систем правила о сукобу интереса.


Comments


bottom of page