Награде возачима за поштовање ограничења брзине

Мађарска полиција покреће апликацију помоћу које ће пратити да ли се поштује дозвољена брзина кретања како би наградила оне који возе у оквиру прописаних ограничења.


Kорисници ОББ поинт апликације ће добијати бодове уколико редовно возе по правилима, па ће касније моћи да их искористе за попусте и поклоне у продавницама и код различитих давалаца услуга. На основу координата локације, софтвер зна која ограничења брзине важе за дату руту, а ажурираће се редовно како би могао да идентификује периодична ограничења. Не сматра се прекршајем ако неко тренутно прекорачи максималну брзину у кратком периоду, на пример да претекне друго возило, под условом да возач након завршеног маневра успори до ограничења брзине.


Бодове могу сакупљати не само одрасли, већ и деца која путују аутомобилом или друга одрасла особа која путује поред возача. Систем је дизајниран за покретање апликације на два телефона паралелно у возилу. Деца која користе верзију апликације дизајнирану за њих, могу да бирају различите ликове (детективе, полицајце…), а могу и да се међусобно такмиче и пореде резултате. Такође, програм предвиђа и да ће сами возачи моћи да се такмиче – на основу бодова прикупљених у редовном саобраћају, играчи ће добити титуле, па ће се потом извлачити награде међу онима истог ранга.


Мађарска полиција истиче да не постоје правне препреке за овај лојалити програм, као и да се кроз ОББ поинт неће прикупљати подаци о возачима и возилима, те да ово није званичан систем за мерење и контролу брзине. Апликација се, наравно, може укључити и искључити у било ком тренутку. Она ће бити бесплатна и постојаће ИоС и Андроид верзије, а пуштање апликације у оптицај се очекује половином августа.