Наде Србије да јој Лукашенко неће замерити

Премијерка Ана Брнабић истиче Србија има добре односе и сарадњу са Белорусијом и да не сме да заборави да је председник Лукашенко „једини државник на свету који је током НАТО бомбардовања 1999. године посетио Србију”. За изјаву да су избори у Белорусији били неслободни, коју је Србија потписала, Брнабићева каже да је "то обављено у оквиру синхронизације са спољном политиком ЕУ”.Ана Брнабић потврдила је информацију из дипломатских кругова да се Београд почетком ове недеље придружио Декларацији Европске уније (ЕУ) о Белорусији. "То је обављено у оквиру синхронизације са спољном политиком ЕУ”, рекла је она и додала да се нада да председник те државе Александар Лукашенко „неће то замерити” Србији.

Амбасадори Европске уније и САД у Београду Сем Фабрици и Ентони Годфри поздравили су у среду придруживање Србије европској декларацији о председничким изборима у Белорусији. ЕУ је 11. августа усвојила Декларацију о председничким изборима у Белорусији у којој се наводи да су грађани Белорусије током изборне кампање „показали жељу за демократским променама”, али да „избори нису били ни слободни ни фер”.

Потписивање те декларације је оно „што Србија треба да ради у оквиру синхронизације српске политике са европском политиком”, казала је новинарима Брнабић током посете Факултету ликовних уметности у Београду и додала: "У склопу нашег придруживања Европској унији то је нешто што ми радимо сваке године”.

Оценила је да Србија има добре односе и добру сарадњу с Белорусијом и да, упркос придруживању тој декларацији, Србија не сме да заборави „дела пријатељства према Србији, посебно у најтежим тренуцима”. Истакла је да се неће заборавити да је Лукашенко „једини државник на свету који је током НАТО бомбардовања 1999. године посетио Србију”, преноси Бета.