top of page

Наде у регионалну електро-базу

Шеф мађарске дипломатије је, говорећи о сарадњи са Словенијом, поздравио план да се до краја ове године формира регионална берза електричне енергије уз учешће Мађарске, Словеније и Србије, што би, како је рекао, могло резултирати нижим ценама.Предвидива сарадња са суседима, заснована на међусобном уважавању, постаје још вреднија у тренутној кризној ситуацији, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто и додао да су мађарско-словеначки односи изузетно корисни за обе стране.


Мађарско Министарство спољних послова је навело да је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким министром за економски развој и технологију Матјажем Ханом, рекао да су цене нагло скочиле као резултат рата у Украјини и санкција које су претиле рецесијом у Европи. Стога је утолико важније разговарати о развоју економске сарадње, рекао је он.


Сијарто је похвалио мађарско-словеначке односе и рекао да две стране планирају да их даље развијају узајамном подршком инвестицијама, што би могло значајно да допринесе одржавању економског раста. Он је додао да су темељи чврсти, да је билатерални трговински промет прошле године достигао близу 3 милијарде евра и да је у првих шест месеци ове године повећан за 30 одсто.


Неке велике мађарске компаније постале су регионални играчи, као што су МОЛ, ОТП и Виз Аир, рекао је он. Прве две компаније ће постати највећи учесници на својим тржиштима, а Виз Аир развија чвориште у Словенији, додао је он. Такође је рекао да је развијено међународно окружење за тестирање самоуправљајућих возила у троуглу Залаегерсег - Грац - Марибор, што ће резултирати предностима у конкуренцији.


Сарадња Мађарске и Словеније доприноси енергетској безбедности двеју земаља, јер њихове међусобно повезане електро-мреже функционишу у тестној сарадњи од јуна без икаквих проблема. Он је поздравио план да се до краја ове године формира регионална берза електричне енергије уз учешће Мађарске, Словеније и Србије, што би, како је рекао, могло резултирати нижим ценама. Тренутна рецесија није узрокована економским проблемима, већ безбедносним изазовима и Мађарска је одлучна да буде „локални изузетак“ у ситуацији која прети континенталном рецесијом, рекао је он.


Одговарајући на новинарско питање, он је рекао да ескалација ситуације у Украјини очигледно иде у опасном правцу и да смо "у последњем тренутку да вратимо догађаје уназад“: „Уместо напора који резултирају ескалацијом и употребом ратне реторике, крајње је време да Европа промени фокус и све напоре концентрише на успостављање мира“, додао је он.


Рекао је да ће у четвртак учествовати на Недељи енергетике Русије, како би разговарао о важности мира и осигурао да Мађарска нема проблема са снабдевањем енергијом:„Они који ме критикују због тога и не желе да се врати мир. И није им стало до тога да се Мађари снабдеју енергијом“, додао је.

Comments


bottom of page