Надлежни: Колективни карантин није тема

С обзиром на пораст броја новозаражених од корона вируса и процента позитивно тестираних у Србији, имунолог Срђа Јанковић каже да је врло јасно да постоји опасност да се ситуација погорша и зато апелује на грађане и надлежне да се заштитне мере спроведу "што ригорозније и доследније".


Што се тиче стања у Београду, др Јанковић je за РТС рекао да у великом граду постоје услови да људи више долазе у контакт и да, ако се не користе мере заштите, постоји већи потенцијал да се вирус преноси. Упитан да ли постоји могућност да се следеће недеље уведе ванредна ситуација у Београду, он је рекао да за сада још не може да каже колико је то реално, али напомиње да могућност постоји.


Председница Владе Ана Брнабић је у међувремену изјавила да не постоји план да се грађанима Србије забрани кретање због новог таласа коронавируса: „То ћемо избећи, успећемо на други начин да превентивно делујемо код трећег таласа”, рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Пинк.


Она је оценила да, "ако не будемо дисциплиновани, брзо можемо доћи у проблем и апеловала на грађане да носе маске": „Као неко ко је председник Кризног штаба морам да кажем да се то не зауставља тако лако. Видимо пораст бројева и сигурно је да ћемо у данима пред нама имати погоршање”, навела је она.