Надлежни најављују избацивање једнократне пластике и пошумљавање

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да се воде преговори у вези са избацивањем из употребе једнократне пластике у Србији и да ће се ове године приступити мерама у том правцу.Током гостовања на Радио-телевизији Србије, Триван је казао да се припрема депозитни систем када је у питању пластика и све остало што је рециклабилни амбалажни отпад те врсте, односно плаћање кауције за пластичне и стаклене флаше, лименке… Говорећи о мерама против загађења, Триван је казао да је Владина радна група за заштиту ваздуха идентификовала индивидуална ложишта и аутомобиле, али и електроенергетске капацитете као главне узроке загађења.


Kао једно решење за тај проблем Триван је навео да жели да „Србијагас“ и топлане омогуће грађанима јефтиније прикључивање на централно грејање и додао да радна група жели да повећа и број мерних станица. Он је додао да ће се пошумљавање Србије убрзати и да се у то укључује цивилни сектор, али и школе и друге институције.


„Ово јесте позив свим локалним самоуправама, школама, невладиним организацијама, акцијашима, да се укључе. Чини ми се да ће ово прерасти у један општедруштвени покрет“, истакао је Триван.