"Напуштање ЕПП-а техничко питање“

Фидес ће заступати традиционалне хришћанске, конзервативне, породичне вредности и после напуштања Европске народне странке, рекао је шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш за МТИ, након разговора са Маркусом Содером, лидером Баварске хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) и покрајинским премијером.


Фидес је, према Гуљашу, одлучио да напусти странку ЕПП и њену групу групу у Европском парламенту, како би окончао „године зависности“. Он каже да се слаже са Содером у ставу да ЕПП више није десничарска странка. То је, додао је, разлог што су се Фидес и ЕПП разишли.


Гуљаш је подсетио да је "легендарни баварски премијер Фрац Јозеф Штраус, који је био председник ЦСУ-а дуже од четврт века, истицао десничарску оријентацију странке и новео Содерове речи да његова странка и даље заступа Штраусове ставове.


„Снажна Европа је она у којој је наш национални суверенитет најјачи“, рекао је Гуљаш, додајући да Манфред Вебер, лидер ЕПП групе, сматра да национална сувереност не треба да постоји. Фидес, према Гуљашу, није извршио заокрет, већ је увек представљао традиционалне хришћанске демократске и конзервативне вредности.


Он сматра да се данашњи ЕПП одрекао наслеђа бившег канцелара Хелмута Кохла и Штрауса и да није могао у својим редовима да трпи странке које су се противиле миграцијама и веровале у традиционални породични модел. Рекао је да се слаже са Содером у ставу да добре везе Баварске и Мађарске не би смеле бити угрожене чињеницом да ће две странке убудуће припадати различитим европским партијским породицама. Најавио је да ће 16. марта одржати "онлајн" разговор са немачким колегом Брауном.