top of page

Народна банка тужила потпредседника ДК

Демократска коалиција (ДК) тражи да влада увери грађане да нема намеру да се користи њиховом уштеђевином, а због тог захтева је Мађарска народна банка поднела тужбу против потпредседника ДК Ласла Варјуа.Клара Добрев, премијерка ДК у сенци, рекла је да је да је заменик лидера ДК Ласло Варју затражио од владе да јасно стави до знања да не жели да дира штедњу грађана у банкама, везујући се за претходну изјаву гувернера Мађарске народне банке Ђерђа Матолчија.


Како је рекла Клара Добрев, уместо да разјасни ситуацију, Фидес реагује претњом да ће владина већина лишити Ласла Варјуа посланичке функције. Рекла је да ће против њега бити покренут кривични поступак, а истога дана је такву пријаву поднела централна банка.


„Можемо да поручимо само једно: руке даље од Ласла Варјуа! Одбацујемо све претње владе; ни влада у сенци ни Демократска коалиција се не могу застрашити“, рекла је Клара Добрев.


Она је додала да у овој ситуацији власти не треба да прете, већ да разјасне да ли се влада слаже са Ђерђом Матолчијем и да ли жели да се дотакне штедње грађана. Нагласила је да ће о овом питању бити много више разговора ако Фидес настави да прети, уместо да објашњава и појашњава.


Мате Кочиш, лидер посланичке групе Фидеса, покренуо је иницијативу за смену Ласла Варјуа са свих његових посланичких функција. Разлог је тај што, према Кочишу, политичар ДК шири гласине и тако помаже нападу на форинту. Политичар Фидеса је запретио и покретањем кривичног поступка против Варјуа и медија који су објавили његове изјаве. Након тога је Мађарска народна банка поднела пријаву и полиција истражује случај.

Comentários


bottom of page