Наставак преговора о повећању минималца

Форум послодаваца, синдиката и владе (ВКФ) није успео да се приближи договору о овогодишњем повећању минималне зараде на прошлонедељном састанку, па ће разговоре наставити ове недеље.


Послодавци су, током досадашњих преговора, понудили раст зарада од 3,1 одсто, док су синдикати остали при свом захтву од 5 процената, саопштили су представници две стране. Ференц Ролек, заменик шефа удружења послодаваца (УП), рекао је да је на састанку изнета могућност модификовања система ваучера за "кафетерије" како би се премостио јаз између ставова двеју страна, али је истакао да је то могућност о којој влада треба да одлучи.


Ласло Кордаш, челник синдикалне асоцијације МАСС, рекао је да синдикални лидери траже од владе да се крене са мртве тачке. Додао је да су, иако ова асоцијација чврсто стоји на захтву за повећање од 5 процената, остале конфедерације наговештавају да би могле бити спремне на ублажавање захтева, у циљу закључивања споразума.


Кордаш је нагласио важност постизања споразума о том питању до 20. јануара, како би се повећање могло реализовати у јануарским примањима радника. Тренутна бруто месечна минимална зарада за квалификоване раднике износи 210.600 форинти (587 евра), а минимална зарада за неквалификоване раднике 161.000 форинти (447 евра).