top of page

Наставак предизбора после пада софтвера

Први круг опозиционих примарних избора почео је прошле суботе, али је убрзо саопштено да се због квара на софтревру гласање прекида. Гласање је настављено у понедељак ујутру и трајаће до 28. септембра.


Прошле године је шест опозиционих партија - ДК, Јобик, ЛМП, Моментум, МСП и Парбесзед (Дијалог), одлучило је да заједно изађе на парламентарне изборе 2022. године, како би предложили заједничког кандидата за премијера и представили 106 заједничких кандидата и заједничку листу у 106 изборних јединица у Мађарској.


Гласање у првом кругу примарних избора могуће је обавити лично на 775 пунктова, а такође и путем интернета. После пада информационог система, прва реакција опозиције током викенда била је да се прекид догодио због великог броја људи који су хтели да гласају електронски.


„Неочекивано велико учешће грађана од организатора захтева хитно повећање техничких ресурса. Национална изборна комисија, након што је размотрила процес, одлучила је да суспендује гласање на два сата, како би се омогућило одговарајуће проширење и како би се обезбедило несметано одвијање гласања. Током овог периода доћи ће до брзог, ефикасног и сигурног проширења техничке подршке”, написали су организатори на Фејсбуку.


Али, испоставило се да су обећана два сата паузе продужена на читав викенд. Тако је комисија на крају одлучила да продужи први круг гласања до 28. септембра.


Опозиционе странке су за креирање овог проблема оптужиле партију на власти, а Ђерђ Мађар, адвокат и председник Националне изборне комисије, рекао је могуће да су гласови оних који су се изјаснили о свом кандидату пре квара, вероватно изгубљени и замолио оне који су их дали да понове гласање. Међутим, Акош Бедо, функционер странке Моментум, рекао је да су сви гласови дати пре гашења система остали важећи.


Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ је рекао да сајбер напади долазе из Кине, додајући иронично да "сви путеви мађарске политике воде у Кину". Он је, међутим, нагласио да су проблеми решени и да је сада могуће гласати.


Владајућа странка Фидес је реагирала на оптужбе о њеној умешаности у квар, саопштивши да опозиција "не треба да криви друге за своју неспретност".


Опозиција је најавила да ће ове седмице поднети кривичну пријаву против непознатог починиоца због хаковања предизборног система.

.

Comments


bottom of page