top of page

Наставља се проширење Пакша

Мађарска наставља да гради два нова блока у нуклеарној електрани 'Пакш', који ће уместо 2.000 мегавата, земљи обезбедити 4.400 мегавата електричне енергије, потврђују у влади.Без нуклеарне енергије неће бити енергетске стабилности у Европи, неће бити довољно енергије по приступачним ценама и неће се моћи остварити циљеви зелене агенде и зато је Мађарској она неопходна, рекао је у Вашингтону мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто. Он је уједно најавио сусрет са челницима "Џенерал eлектрика", који производи опрему за нуклеарне електране.

"Градимо два нова блока у нуклеарној електрани 'Пакш', који ће уместо 2.000 мегавата, Мађарској обезбедити 4.400 мегавата електричне енергије. Тиме обезбеђујемо тржишну конкурентност енергије јер је значајно јефтинија у односу на садашње цене нафте и природног гаса. Такође, нуклеарном енергијом добијамо безбедно и редовно снабдевање енергијом и тако не зависимо од других снабдевача. Напокон, обезбеђујемо и еколошке стандарде јер ћемо овим капацитетом 'Пакша' смањити емисију угљен-диоксида за 17 милиона тона", рекао је у Вашинтону Петер Сијарто.

Мађарски министар спољних послова и трговине навео је да је добро што је нуклеарна енергија изузета из режима санкција Русији и да је реч о међународној сарадњи Истока и Запада која је, срећом, остала нетакнута.

Opmerkingen


bottom of page