top of page

Нађ: Тужно је што Брисел подржава украјинске фармере, а не европске

Мађарска влада је одлучила да продужи забрану пласирања украјинских производа од житарица и да је прошири на семе репице, сунцокретово семе, брашно, јестиво уље, мед, јаја и неке месне прерађевине, саопштио је министар пољопривреде Иштван Нађ.Забрана Европске уније која се односи на пласман одређених украјинских производа истекла је 15. септембра, али мораторијум се мора одржати како би се спречио поремећај тржишта, рекао је Нађ на видео снимку објављеном на Фејсбуку. Презасићеност јефтиним украјинским производима на суседним тржиштима могла би да заузме капацитете за складиштење домаћих производа у периоду јесење жетве, а мађарски фармери би се суочили са још већим потешкоћама, рекао је он.


Истовремено, украјински производи биће испоручени на традиционална тржишта у Африци и на Арапском полуострву, како би се спречила „глад која би изазвала талас миграција са несагледивим последицама“, каже он. Министарство пољопривреде предложило је оснивање фонда за регулисање транзита, како би се осигурало да украјински производи нађу пут из Европе.


„Велике украјинске пољопривредне компаније у власништву међународних корпорација немају за циљ да тргују са земљама трећег света, већ да владају европским тржиштима, што ће пољопривреднике свих држава чланица довести у озбиљне потешкоће. Европски грађани имају интерес да произведња буде у контролисаним околностима. Тужно је да Брисел то не види и подржава украјинске произвођаче, а не европске фармере. Наставићемо да штитимо интересе мађарских фармера“, додао је он.

Comments


bottom of page