Најава нове стратегије сајбер безбедности

Супериорност обавјештајних служби и способност брзог деловања кључни су за демократске државе, за разлику од недемократских земаља и терористичких организација, рекао је председник Мађарског парламента Ласло Ковер на данашњем скупу који је организовао Парламентарни обавештајно-безбедносни форум у Будимпешти.


Безбедност је постала примарни фактор у смислу конкурентности у свим областима живота, рекао је Ковер у свом обраћању у Парламенту и поменуо недавна дешавања у Авганистану, која су показала да би „могло бити питање живота и смрти ако обавештајне службе погреше или доставе лажне податке доносиоцима одлука”. Војне, финансијске или технолошке предности нису довољне ако нису повезане са бољом спретношћу у доношењу политичких одлука или ако политичари не користе на одговарајући начин примљене информације, рекао је он.


Бивши амерички конгресмен Роберт Питенгер, оснивач и председник Форума, рекао је да Сједињене Државе сматрају међународну сарадњу земаља од највећег значаја, наглашавајући да би заједнички рад могао учинити обавештајне службе много ефикаснијим.


Отправник послова америчке амбасаде у Будимпешти Марк Дилард, рекао је да је важно искористити економске предности нових технологија и упозорио да се безбедност не сме угрозити ради краткорочних економских предности.


Мађарске обавештајне службе уложиће напоре да заштите земљу од сајбер напада и уђу у траг свакој могућој претњи, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто: "Дигитална револуција последњих деценија редефинисала је сва подручја живота људи. Подаци су постали најважнији ресурс, готово подједнако важан као што је била парна машина, када је измишљена у 18. веку или угљоводоници, када су откривени у 20. веку", рекао је Сијарто, приметивши да је у последњих десет година број претплата на мобилну мрежу тзв. широког појаса скочио шест пута, и то са 820 милиона на 5,2 милијарде.


„У исто време, број сајбер напада се повећао, а хакери представљају озбиљну претњу и приватним и корпоративним корисницима и државним организацијама. Шеме рада на даљину и тзв. мрежни часови који су уведени због пандемије, повећали су рањивост", рекао је Сијарто, напомињући да су терористи и радикалне групе такође користили интрнет мрежу за ширење својих идеологија.


Он је истакао да су кибернетички напади само ове године коштали глобални корпоративни сектор 6.000 милијарди долара, а стручњаци процењују да ће 2025. године коштати више од 10.000 милијарди.


„У Мађарској ћемо уложити све напоре да заштитимо предузетнике и наше грађане; наша стратегија националне безбедности ставља велики нагласак на ову врсту претње”, рекао је министар спољних послова, додајући да ће ЕУ и НАТО ускоро усвојити нову стратегију сајбер безбедности.