top of page

Најављена градња новог граничног прелаза

Мађарска и Србија ће, са кинеским партнерима, градити највећи, најбезбеднији, најмодернији и по протоку саобраћаја, најбржи гранични прелаз у Европи. Ово је рекао мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто током посете кинеског председника Си Ђинпинга, истичући да је гранични прелаз Реске - Хоргош на аутопуту константно закрчен возилима."Људи у путничком саобраћају често губе по неколико сати у редовима, а у теретном саобраћају се догађа да камиони стоје данима", навео је Сијарто.


"Желимо да се то промени у будућности. Зато хоћемо да изградимо најмодернији гранични прелаз поред постојећег. Транспортна удружења у Србији поздрављају овај пројекат, посебно имајући у виду да вишечасовна чекања на граници стварају додатне трошкове за компаније и велике губитке за привреду земље", рекао је Сијарто.


Kако за објашњава генерални директор пословног удружења "Србијатранспорт" Горан Алексић, обим домаће робе која се вози друмом у последњих неколико година порастао је 56 одсто. Осим тога, изградња инфраструктурних објеката, путева, допринела је да се транзит кроз нашу земљу повећа преко 86 процената, наводи Алексић.


"Истовремено, заједнички прелази и царински капацитети се нису значајније развијали и нису пратили повећање обима саобраћаја. Зато је пројекат изградње новог граничног прелаза Реске изузетно важан и за привреду наше земље и транспорт. Подаци Привредне коморе Србије показују да време чекања на граничним прелазима са ЕУ достиже и 10 часова и дуже је од стајања на прелазима са земљама Западног Балкана. Теретна моторна возила на прелазима са Хрватском и Мађарском стоје у редовима дугим око пет километара, уз блокирање саобраћајне траке која је предвиђена за редовни саобраћај. Временски губици генеришу финансијске трошкове за компаније, а због успорених и отежаних токова снабдевања и директних трошкова транспортног сектора значајно се смањује конкурентност производа. Србија је свесна овог проблема и ради на успостављању тзв. зелених коридора којима се поједностављују царинске процедуре и стварају услови за бржи и лакши проток робе и смањиле гужве на граничним прелазима", објаснио је Алексић.


Према његовим речима, може се очекивати да ће примена споразума са Kином, утицати да се значајно повећа обим робе која се превози и броја камиона. Чекање на граничним прелазима постаје препрека за даљи раст и трговинску размену.


Анализа Светске банке показује да уколико би се просечно време потребно за прелазак границе скратило на три сата, БДП би могао да порасте за чак три одсто, у средњем року.

Comments


bottom of page