top of page

Најављене промене уговора о Пакшу два

Фирма Пакш 2 Зрт. могла би да буде главни извођач пројекта проширења мађарске нуклеарке, док би француски Фраматом добио већу улогу него до сада, али само у систему управљања, каже економиста Гергељ Јакли. Росатом ће, како очекује, и даље бити главни партнер у изградњи.Недавно је политички директор премијера Виктора Орбана, Балаж Орбан, признао да се уговорни оквир пројекта Пакш два поново разматра у светлу све строжих западних санкција. Реагујући на ово, угледни мађарски економиста Гергељ Јакли, каже да постоји све већа потреба за новим блоковима нуклеарке и то што је пре могуће.


"Тренутна дневна потражња за електричном енергијом од око 6.000 МВ могла би да порасте на око 10.000 МВ дневно до 2030. године. Дакле, ако би Пакш један и Пакш два до тада производили енергију паралелно, две електране би и даље задовољиле 40-45 одсто очекиване потрошње електричне енергије дневно. Уговор са генералним извођачем радова, Росатомом, предвиђа да ће посао на Пакшу два коштати 12,5 милијарди евра. Од тога, 10 милијарди би било из руских кредита", подсетио је он, за економски портал Портфолио.


"Прецизно дефинисани износи, рокови и други услови дају привид стабилности, али и везују руке и отежавају померање пројекта. Верујем да ће промене у уговору, које су најављене, утицати само на статус главног руског извођача, а не на потпуну замену Росатома у пројекту", каже Јакли.


Пошто је, према његовим речима, "пројекат у мађарским рукама“, индиције су да би фирма Пакш 2 Зрт. могла да буде главни извођач, а да би француски Фраматом заиста могао да добије већу улогу, али само у систему управљања. Росатом ће, како се очекује, и даље бити главни партнер у изградњи.


Јакли каже да да фирма Пакш 2 Зрт. и даље рачуна да ће Росатом изградити примарно коло. Дакле, шема би наставила да се гради на међународно добро успостављеној подели рада, са западноевропским компанијама које би се придружиле руском примарном кругу у различитим областима, пише Портфолио.Comments


bottom of page