Најављено отварање термалних базена

Према владином налогу и одлукама начелника квартова Будимпеште, термални базени на подручју града биће поново отворени од 30. маја.Управе неколико чувених будимпештанских купалишта саопштавају да су њихови комплекси спремни да поново дочекају госте, уз максимални ниво мера предострожности и безбедности, како би се спречило ширење корона вируса, а корисницима услуга поручују да без бојазни могу да их посете. Међутим, подсећају да су мере опреза и даље неопходне.


Према речима стручњака, молекул корона вируса окружен је посебном љуском која га штити од оштећења, а ако је она оштећена, вирус губи способност зарази људе. Они наводе да велика количина хлора у води оштећује и уништава вирус. У базенима, који према стандарднном начину пословања користе хлор, нема опасности од ширења заразе јер је, како истичу здравствени радници, количина хлора у води купалишта довољна да уништи вирус.


Из управе термалних купалишта поручују да пропуснице и сезонске улазнице, које су купљене пре ограничења, и даље важе. Оним гостима који су купили годишње карте, биће враћен део новца, на име изгубљена три месеца.