top of page

Најављен пад цена горива у Мађарској

Мартон Нађ, министар националне економије, састао се у понедељак са представницима дистрибутера горива како би разговарали о високим ценама и сагледали међународна дешавања и економске трендове који утичу на дистрибуцију и цене горива, саопштило је његово министарство.Нађ ​​је разговарао са представницима Мађарске нафтне асоцијације (МАС), укључујући оне из нафтне и гасне компаније МОЛ и Удружења независних бензинских станица (ФБС). Како се наводи у саопштењу министарства, Нађ је навео да је просечна цена по литру бензина 618 форинти (1,57 евра), док је литар дизела 631 форинти. Позивајући се на податке Централног завода за статистику објављене прошле недеље, Нађ је истакао да цена по литру бензина у суседним земљама у просеку износи 610 форинти, док цена дизела износи 616 форинти.


И ФБС и МАС су предложили коришћење месечне, а не недељне статистике за поређење цена моторних горива, због одступања услед фактора својствених тржиштима у суседним земљама, за које је министар рекао да их вреди размотрити.


Нађ ​​је истовремено додао да је очекивање владе да ће цене горива остати испод просека суседних земаља непромењено, позивајући дистрибутере да хитно предузму кораке. Он је рекао да је влада спремна да интервенише на тржишту моторних горива ако цене не падну.

Comments


bottom of page