Најбогатији Мађари: премијеров пријатељ, власник ОТП банке и шеф порно индустрије

Дугогодишњи лични пријатељ премијера Виктора Орбана, Лоринц Месарош, постао је најбогатији Мађар, према најновијем истраживању и састављању листе од 100 најимућнијих особа, на којој ради независни тим истраживача, на челу са Петером Сакоњијем. Месарошево богатство је у последњих годину дана порасло за 185 милијарди форинти (535 милиона евра), чиме је претекао власника ОТП банке Шандора Чањија, који је на листи најбогатијих Мађара био први од 2011. године.


Виктор Орбан и његов пријатељ Лоринц Месарош

Према проценама, богатство Лоринца Месароша тренутно износи 455 милијарди форнти (1,3 милијарде евра), док Шандор Чањи има 420 милијарди форинти (1,2 милијарде евра). Власник Доклер групе Ђерђ Гаћан, који је богатство стекао захваљујући продукцији порнографских филмова и њиховој дистрибуцији на интернету, заузима трећу позицију са 305 милијарди форинти (883 милиона евра).


Списак је такође открио да десет најбогатијих Мађара поседује имовину у вредности од приближно 2.506 милијарди форинти (7,3 милијарде евра), што је 669 милијарди форинти више него годину дана раније.


Месарош, који је по струци инжењер за гасоводе, постао је један од најбогатијих Мађара током протеклих једанаест година. Његов брзи успон, постигнут великим делом захваљујући огромном броју државних и ЕУ уговора, односно конкурса које су освојиле његове компаније, изазива бројне критике, а многи му приписују фаворизовање од стране власти и корупцију. Опозициони медији тврде да његове компаније делују као неформални фондови за потребе премијера.


Виктор Орбан редовно одбија да коментарише и растуће имовно стање своје породице (прмијеров зет, млади Иштван Тиборц, тренутно је 37. на листи најбогатијих Мађара), као и економски успех компанија Месароша, уз тврдњу да да политику и бизнис треба држати одвојено и да он и влада немају надлежност у тој области.


Овога пута је одговорио на сличан начин, рекавши да се богати људи у Мађарској морају држати два принципа: „Сви закони се морају поштовати и сви порези морају бити плаћени“. Додао је да већи приход доводи до већег опорезивања, што је, по њему, добро за буџет.


Коментаршући саму листу, Орбан је рекао да од 100 најбогатијих Мађара, 80 још увек долази са левице: "То значи да смо још увек далеко од пожељне равнотеже“, додао је.