top of page

Најсавременија технологија стиже у фабрику БМВ-а у Дебрецину

Пример Мађарске доказује да је економска сарадња Истока и Запада не само могућа, већ и легитимна, због међузависности, и да то има изузетно позитивне ефекте, рекао је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто у Дебрецину, у источној Мађарској.На свечаности поводом отварања БМВ-овог центра за обуку, Сијарто је напоменуо да је првих 100 студената у септембру започело трогодишње студије, а да ће садашњи и будући запослени у фабрици немачке компаније у Дебрецину убрзо научити да користе најсавременије доступне технологије.


Он је истакао да је знак највећег поверења мађарског народа да БМВ у Мађарској отвара нову, дигитализовану фабрику платформи. Штавише, сарадња између БМВ-а, владе и Дебрецина ће обезбедити да неопходна радна снага увек буде доступна, каже он.


„Влада је обезбедила 25 милијарди форинти (65 милиона евра) универзитету за проширење капацитета техничког факултета и за стварање новог истраживачког института за аутомобилско инжењерство. Центар за стручно образовање такође сада ради са више од 12.000 ученика“, додао је он.


Сијарто је подсетио да је последња деценија и по била период кризе, а светска економија је два пута била "окренута наглавачке" последњих година. Ипак, постојао је један процес који ништа није могло да заустави, а то је електрична транзиција аутомобилске индустрије, рекао је.


„Мислим да без икаквих претензија и претеривања, само на основу чињеница, можемо са сигурношћу рећи да је Мађарска постала европски шампион трансформације електричних аутомобила и да смо међу светским лидерима“, додао је он.


Министар је рекао да је то због чињенице да су компаније са Запада и Истока, посебно из Немачке и Кине, пронашле начин да сарађују у Мађарској. То је, наравно, због најнижих пореза у Европи и најконкурентнијег инвестиционог окружења, али и због спољнополитичке стратегије засноване на међусобном поштовању, која омогућава Мађарској да гради и одржава цивилизоване односе и са Истоком и са Западом, нагласио је Сијарто.


БМВ-ову инвестицију у Дебрецину је описао као важну прекретницу, јер то значи да ће сва три немачка велика бренда аутомобила (Ауди, БМВ и Мерцедес) сада имати фабрике у Мађарској. Штавише, рекао је он, то је такође покренуло огромне кинеске инвестиције, о чему сведочи чињеница да се пет од десет највећих светских произвођача батерија на истоку сада усмерило на Мађарску.


На крају, министар је нагласио да би без тзв. електрификације аутомобилске индустрије било немогуће испунити климатске циљеве, пошто друмски транспорт чини око 14 процената емисија. Он је такође истакао да је вредност производње домаће аутомобилске индустрије први пут прошле године премашила 10.000 милијарди форинти (26 милијарди евра), уз уравнотежен и стабилан раст.

Comments


bottom of page