Најчешће предрасуде о вакцинацији

Док најновији подаци из дана у дан говоре о повећању броја оболелих од вируса корона, а укупан званични број особа које су од почетка пандемије у Србији заражене ковидом-19 ближи се цифри од пола милиона грађана, стручњаци истичу неопходност повећања пријава за вакцинацију као једини пут ка искорењивању заразе.


Како апелују стручњаци са Универзитета у Београду, имунолог др Емина Милошевић, доцент на Медицинском факултету, и др сци. мед. Владан Чокић, научни саветник Института за медицинска истраживања, потребно је хитно зауставити лажне вести које круже међу народом, а умеју чак да их шире и несавесни лекари. Оне, како наглашавају, угрожавају здравље и животе не само непосредних слушалаца, већ и особа око њих – осталих чланова породице, деце и наставника у школама, пензионера у домовима...


„Тежина речи се овде плаћа знаним и незнаним животима”, упозорава др Чокић, који је руководилац националног пројекта ковид 19. И др Милошевић и др Чокић наглашавају да се међу предрасудама о вакцинацији против ковида-19 у јавности истиче седам неистина које угрожавају животе људи:


1. Доктори подвлаче да корона није лабораторијски вирус. Ови саговорници наглашавају да су недавно међународни стручњаци из Светске здравствене организације одбацили теорију да вирус корона потиче из лабораторије, већ му је порекло из слепих мишева, одакле су преко неке посредне животиње прешли на људе. Значи, вирус корона није биолошко оружје, до сада је идентификовано још шест типова поменутог вируса за које се зна да могу да заразе људе, а испитивање њихове структуре није утврдило вештачке измене вирусне грађе.


2. Нису оправдане сумње у вакцине против ковида 19 зато што су хитно одобрене, као ни недоумице како је могуће да су тако брзо направљене када је до сада требало десетак година да се цепива ставе у промет. Више је разлога допринело овом временском скраћењу. Брзо је одређена структура новог вируса корона, а томе су претходила дугогодишња истраживања ранијих вируса корона, па се на основу сличности у грађи одмах знало шта треба да буде мета имунског одговора који стимулишу вакцине. Уложен је велики новац за развој вакцине, па научници нису морали да подносе пријаве за средства за истраживања, на чије одобрење се обично чека више месеци. Поједине фазе клиничких испитивања вакцина су обједињене. Регулаторна тела су процењивала ефикасност и безбедност вакцина како су произвођачи достављали податке, док је раније било уобичајено да се тек по предаји целокупне документације она узме у разматрање. Ниска стопа мутације САРС ков 2 у односу на вирус грипа...


3. Није тачно да вакцине изазивају стерилитет код мушкараца и неплодност код жена. Доктор Чокић истиче да засад нема доказа који указују на то да вакцина узрокује мушку неплодност и наглашава да, у ствари, она само може доприносити плодности јер спречава инфекцију и повишену температуру која може утицати на смањену производњу сперматозоида. Нетачна теорија да вакцина утиче на неплодност код жена потиче од претпоставке да протеин синцитин-1, као важна компонента плаценте, има сличан генетски састав с делом С протеина вируса корона, што би могло довести до тога да тело нападне и одбаци протеин у људској плаценти мислећи да напада вирус, чинећи жене неплодним. Др Чокић тврди да то није тачно јер С протеин и синцитин-1 деле мале делове истог генетског кода (само четири од 538 аминокиселина), што је недовољно да би се поклапали. Ако би низови од неколико преклапајућих аминокиселина били довољни за развој аутоимуности, оболели бисмо од аутоимунских болести убрзо по рођењу.


4. Заблуда је да ће вакцина имати лош исход за опште здравље након неколико година. Доктор Милошевић наглашава да никакви докази не постоје за ову тврдњу. Каже да у погледу вагања одлуке да ли се вакцинисати или не свако треба да има у виду да ће, пре или касније, оболети од ковида 19 и ризиковати последице ове инфекције. Ковид 19 неће ишчезнути.


5. Лажна тврдња је да су вакцине генетски модификовани организми (ГМО). Генетска модификација се, код „спутњика” и „Астра Зенекине” вакцине, односи на убацивање дела вируса корона (С протеин) у аденовирус који га преноси до људске ћелије где се развија имуност на ковид 19. Овим је омогућено да се достави вирус корона до ћелија вакцинисане особе и једнократно искористи, при чему се генетски модификовани аденовирус не умножава у телу човека већ има само улогу носача вируса корона. Код „Фајзерове” и „Синофармове” вакцине нема генетске модификације.


6. Нетачно је да вакцина оштећује ДНК код људи. Код „Фајзерове” вакцине убачена информациона рибонуклеинска киселина је изузетно кратког века и не долази у контакт с ДНК пацијента. Код вакцина „спутњик” и „Астра Зенеке” аденовирус с делом вируса корона улази у једро ћелије човека, али не утиче на ДНК. „Синофармова” вакцина садржи умртвљени цео вирус корона кога имуносистем човека одмах препознаје, без контакта с ДНК.


7. Део становништва неоправдано одбија да се пријави за вакцинацију правдајући се обољењима које има, попут неуролошких, кардиолошких, алергијских, ендокринолошких, хематолошких болести и претходних тумора. Доктори Милошевић и Чокић наглашавају да хроничне болести не утичу на вакцинацију, већ представљају разлог више за њу јер носе ризик за тежи облик ковида 19. Разлози за одлагање вакцинације због хроничне болести су: акутно погоршање хроничне болести и, уколико се примењује имуносупресивна терапија, треба да се утврди најподеснији тренутак како би вакцина постигла највећу ефикасност. Све више експертских група даје препоруке за вакцинацију својих пацијената јер постоје тачне смернице за вакцинисање особа које имају неке болести. Ови саговорници апелују на све грађане да се пријаве за вакцинацију јер кажу да лекари задужени за њу упућују одређене категорије становништва на додатна специјалистичка мишљења када виде да постоји потреба за тим. Односно одлажу вакцинацију код особа које захтевају побољшање здравственог стања пре ње. Често се због бојазни од алергијске реакције становништво устручава од примања вакцине, али то треба препустити лекарима приликом давања вакцине да процене.