Нај-скандали у 2020. години

Када се у будућности буду сећали 2020. године, и Мађари ће је вероватно повезивати са епидемијом вируса корона, али је у јавности било и неколико скандала које је тешко заборавити. Ево подсећања на неколико таквих догађаја, по избору недељника ХВГ.


Јожеф Сајер

Секс скандал Јожефа Сајера

Секс скандал европарламентарца Јожефа Сајера избио је крајем минуле године. Он је учествовао у геј оргијама током полицијског часа у Бриселу. По доласку полиције на место догађаја, Сајер је покушао да побегне искакањем кроз прозор и спуштањем низ олук зграде, али је ухваћен са таблетама дроге екстази у торби. Извинио се и поднео оставку на све функције у ЕУ парламенту и Фидесу, а медији ових дана извештавају да је добио вишемилионску отпремнину.


Накнада дискриминисаној деци

Због сегрегације која је установљена у основној школи у Ђенђешпалоти, ромска деца би, према одлуци суда, требало да добију 100 милиона форинти (300.000 евра), као накнаду. Мађарска влада је, међутим, предложила да деца уместо новца добију могућност стицања одговарајућег образовања. Врховни суд Мађарске је ипак одлучио да деци треба исплатити новац, иако је премијер Виктор Орбан тврдио да је "давање новца дубоко неправедан чин".


Педофилија Габора Калете

Бивши амбасадор Мађарске у Перуу добио је условну казну од годину дана затвора и новчану казну у износу од 540.000 форинти (1.478 евра) због поседовања 19 хиљада фотографија дечје порнографије. Калета је на суђењу признао преступ, док је образложење његовог адвоката укључивало тврдњу да је Калета "дубоко религиозан човек, која редовно упражњава верске обреде". Овај случај је, осим скандала у јавности, изазвао и распад брачне заједнице Габора Келете.


Летовање Петера Сијарта

Иако је летња порука премијера Виктора Орбана нацији била: „Више Балатона, мање Јадрана“, с циљем да Мађаре мотивише да летују у земљи, министар спољних послова Петер Сијарто снимљен је управо на Јадрану, како се сунча на јахти вредној 20 милиона евра. Проблем је у томе што мађарски политичари не смеју да прихватају поклоне чија је вредост већа од износа њихових плата. Сијарто је, у дану када је боравио на јахти, на друштвеним мрежама објављивао фотографије на којима се види како ради у својој будимпештанској канцеларији.


Случај "Индекс"

Као резултат плана за реструктурирање, укинута је уређивачка слобода најчитанијег мађарског информативног портала "Индекс". Након отказа главном уреднику Саболчу Дулу, готово читава редакција поднела је оставку. Тих дана, хиљаде људи протестовале су у Будимпешти, у знак подршке "Индексу" и слободи штампе.


Протести због Универзитета уметности

Пошто је новооснована фондација преузела мађарски Универзитет за позоришну и филмску уметност, Управни одбор је поднео оставку, тврдећи да је та институција изгубила аутономију. То је резултирало серијом протеста и штрајкова студената и запослених. Протести су утихнули због ограничења у циљу сузбијања корона вируса, али овај случај и даље нерешен.


Посланица поцепала књигу за децу

Посланица Мађарског парламента Дора Дуро је на конференцији за штампу уништила књигу за децу, тврдећи да представља хомосексуалну пропаганду. Она је била увређена због ликова хомосексуалаца који се налазе у књизи. Коментар Виктора Орбана на овај случај био је да је Мађарска "толерантна према хомосексуалности", али да „треба да оставе нашу децу на миру“.


Орбан против Клунија

Пошто је амерички глумац Џорџ Клуни у једном интервјуу споменуо мађарског премијера Орбана, док је говорио о мржњи у свету, реакција провладиних медија у Мађарској била је брза и веома оштра, а Кулни је оптужен да је савезник Џорџа Шороша. Његова полемика са Орбаном настављена је потом у виду неколико оштрих изјава.


ЕУ посланик Дајч и Гестапо

Европски посланик Тамаш Дајч упоредио је методе Манфреда Вебера са Гестапом, због чега је аустријски посланик Отмар Карас иницирао његово искључење из Европске народне странке. Дајч се потом извинио и остао у ЕПП-у, али су му ограничена поједина права.