top of page

На видику излаз из ћорсокака?

Ако Мађарска правилно спроведе планиране мере усмерене на ублажавање забринутости Европске уније у вези са владавином права, онда се може постићи споразум који има за циљ излаз из ћорсокака око финансирања, сматра Дидије Рејндерс, европски комесар за правосуђе.Током пленарне дебате ЕП-а о процени планираних мера Мађарске у циљу одмрзавања средстава ЕУ, Рејндерс је рекао да Европска комисија "жели да осигура да новац ЕУ више не буде угрожен у Мађарској, а циљ је био да се то брзо постигне након одговарајућих реформи у Мађарској”.


Што се тиче плана Мађарске за приступ фондовима за опоравак, комесар је рекао да је постигнут напредак у већини питања последњих месеци, током преговора Мађарске и ЕК. „Сада настојимо да завршимо евалуацију мађарског плана што је пре могуће“, рекао је он.


У међувремену је Тамаш Дајч, шеф Фидесове делегације у ЕП-у, рекао да мађарски и европски левичари раде на томе да Мађарској одузму „сваки пени“ подршке од стране Европске уније. Дајч је мађарским новинарима након пленарне дебате ЕП о оцени мађарских мера усмерених на приступ фонду за опоравак и другим новцима ЕУ, рекао да европска левица, вођена осећањем супериорности, прети и покушава да казни све који се не слажу са њом.


Он је критиковао опозиционе посланике у Европском парламенту као представнике који се „финансирају из иностранства“ и чији је циљ „да Мађарска не добије ништа од ЕУ“.


„Када патриотска, националистичка, демохришћанска влада са конзервативним вредностима добије мандат од стране народа, то се сматра некомпатибилним са владавином закона. Европска левица је највећа опасност за демократске вредности и европску сарадњу. Ипак, велике су шансе да ће Европска комисија и Мађарска постићи договор о откључавању фондова ЕУ", рекао је он, додајући да су средства задржана из „политичких разлога“.


У наредних неколико недеља, у Бриселу би могле бити донете одлуке које ће Мађарској омогућити приступ средствима која јој по закону припадају, рекао је Дојч.


Европски посланик из редова Фидеса Балаж Хидвеги рекао је да су левичарски посланици ЕП-а желели да осујете споразум између Европске комисије и Мађарске: „Они не желе да Мађари имају приступ фондовима. Левичарски посланици Европског парламента нападају Мађарску јер има хришћанску, конзервативну владу која штити њене вредности и независност. Истовремено, влада и ЕК су спровеле успешну, продуктивну рунду разговора, а споразум је у основи спреман“, рекао је он.


Мађарски парламент је, према његовим речима, усвојио амандмане како би створио оквир за споразум: "Надајмо се да ће споразум бити стабилна основа за исплату средстава од следеће године“, рекао је он.

Comments


bottom of page