top of page

На лето стижу хеликоптери Ербас Х225

Хеликоптери Ербас Х225, мађарског Ратног ваздухопловства, стићи ће у земљу овога лета, најавио је министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки у видео-запису на Фејсбуку, након пробног лета једног у Варпалоти.Нови тип хеликоптера ће бити опремљен специјалним системом наоружања под називом H-Force, истакао је министар. Он је додао да ће мађарско ваздухопловство бити прво у свету које ће увести „ову комбинацију са овим системом наоружања“, што значи да је то јединствена карактеристика.


"Овде, у Варпалоти, могли смо да видимо како је ова невођена ракета испаљена и прецизно погодила циљ. Ово је веома модеран, велики развој дигиталних снага 21. века, који ће ускоро бити оперативан у мађарском ваздухопловству", додао је он.ж


Криштоф Салај-Бобровницки је такође нагласио да је "у овим изазовним временима за мир потребна снага и ми ћемо наставити да радимо“.


Систем управљања оружјем H-Force карактерише брзо хватање мете, висока прецизност циљања и велика ватрена моћ. Ове могућности су раније биле доступне само у јуришним хеликоптерима. Очекује се да ће Ербас испоручити 16 Ербас Х225М средњих транспортних хеликоптера за мађарске одбрамбене снаге, касније ове године.


Осим хеликоптера, мађарске одбрамбене снаге ће ове године добити и нова борбена возила за пешадију, Линк, рекао је министар одбране након разговора са челницима немачке одбрамбене компаније Rheinmetal. Серијска производња Линка недавно је почела у фабрици Rheinmetal у Залаегерсегу, у западној Мађарској. До 2029. године биће прозведена 172 комада овог најнапреднијег пешадијског борбеног возила на гусеницама.


Commentaires


bottom of page