На помолу нова партијска група у ЕП-у

Мађарски премијер Виктор Орбан потврдио је да је разговарао са италијанским и пољским европским посланицима о стварању потпуно нове партијске групе у оквиру Европске уније.


Матео Салвини и Виктор Орбан

Наводећи недостатак заступљености Фидесових вредности у Европском парламенту, Виктор Орбан каже да верује да је време да се у Европи осети нова „политичка струја“. Председник Европске народне партије и бивши савезник Орбана Манфред Вебер за то време критикује потенцијално стварање групације коју већ назива "десничарском и популистичком странком" и упозорава да би такав догађај Европу поделио између радикалних крајности.


Након Фидесовог одвајања од Европске народне странке, претпостављало се да ће мађарски посланици прећи у другу партијску групу у оквиру Европског парламента. Друга претпоставка била је да ће Фидес формирати потпуно нову странку у оквиру Европске уније. Да је та могућност извесна потврдио је премијер Виктор Орбану обраћању мађарским медијима, рекавши да је разговарао са пољским и италијанским посланицима у вези са стварањем нове партијске групе у ЕП-у. Он је рекао да, док се европске владе боре против корона вируса, "они који се налазе у бриселском балону креирају прописе како би отежали живот странкама чланицама".


Што се тиче вредности које ће заступати евентуална нова групација, Орбан је рекао да би требало нагласити хришћанску традицију, национални суверенитет и значај нација у Европи. Он сматра да мигранти не би смели да буду примљени у Европу и да континент не би требало да буде место мултикултурализма. Ови ставови, сматра мађарски премијер, немају довољну тежину у Европском парламенту. По њему, стварање предложене политичке организације, "показало би која је сила главна главна у Европи".


Италијански политичар Матео Салвини такође је потврдио да је разговарао са представницима Пољске, Мађарске "и других земаља", рекавши да заједно раде на стварању "нечег новог", јер по њему, садашњи модел Европе, са застарелим начином размишљања, није у стању да одговори на ванредне ситуације, односно на потребе 2021. године.


Манфред Вебер, лидер Европске народне странке у Европском парламенту, рекао је овим поводом да се Фидес удаљио од хришћанских и демократских вредности Европске народне партије и да више не стоји на истим темељима као када се придружио тој партијској групи. Изјаве председавајућег групе ЕПП о могућој новој странци у ЕП-у биле су много оштрије од оних о Фидесу, када је напустио ЕПП. Вебер је рекао да „десничарски популисти желе да раздвоје десницу од политичког центра и раде на стварању подвојености у европском друштву".


У интервјуу немачком листу "Велт", Вебер је рекао да је Фидес залупио врата ЕПП-у и да жудња Виктора Орбана за влашћу укључује вођство десничарске популистичке странке у Европској унији. Према Веберу, нови Орбанови пријатељи Вилдерс, Ле Пен и Алтернатива за Немачку „сањају о Европи која се састоји од прве и друге класе“. Рекао је да ове странке "траже непријатеље, желе да поларизују десно и лево политичко крило и подстакну мржњу". Он сматра да су хришћанске демократе браниоци заједничких западних вредности, који се противе националистичком егоизму и теже сарадњи европских друштава.