На помолу решење судбине Коларца?

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, каже да је Министарство културе и информисања понудило модел Коларчевој задужбини за трајно решење проблема – да Коларац постане установа од изузетног значаја како би системски био решен проблем финансирања.


Гојковићева је напоменула да је као министар на недавном састанку са управницом ове задужбине Јасном Димитријевић понудила трајно решавање ситуације, али да још увек чека одговор и управнице и Управног одбора Коларца.


Она је рекла да би најлакши пут био да Коларац постане једна од установа културе Републике Србије, али да се онда поставља питање каква се порука шаље фондовима, приватним задужбинарима ако ми мењамо првобитну вољу задужбинара као што је био Илија Коларац и истакла да се мора поштовати институција задужбинарства. Гојковићева је указала да се у делу јавности стиче утисак да Министарство културе и информисања није помагало ову задужбину, али да подаци показују да је од 2016. године до 2020. године укупно издвојило 31.428.000 динара како кроз програме, тако и суфинансирањем дела текућих расхода и издатака.


„Коларац је изузетно важан и морамо да му се посветимо. Коларац је питање од националног значаја, проблеми не датирају само из ове године услед пандемије ковида 19, већ дужи низ година”, рекла је Гојковићева.


У међувремену је председница Управног одбора Коларчеве задужбине, Нада Поповић Перишић, изјавила да сматра да држава треба да помогне задужбину тако што би, прогласивши је за институцију од националног значаја, финансирала саму установу, као и њене програме.


- Коларчева задужбина би тако могла да сачува сав свој симболички значај и специфичну улогу коју је имала и коју би могла да има у нашој култури - сматра она.