На украјинско-мађарској граници чека се и до 15 часова

Због ратног стања у Украјини, хиљаде људи напушта ту земљу и њен главни град, Кијев. У близини мађарске границе, видљиве су дуге колоне аутомобила, а Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) процењује да би четири милиона људи могло да побегне из Украјине, а помоћ избглицама понудила је и Мађарска.


Према извештајима медија, украјински војници могу да пређу границу уколико имају мађарске пасоше и барем један улазни печат у њима.


„Контакти са мађарским мисијама и нашом заједницом у подножју Карпата су у току“, истакао је министар спољних послова Петер Сијарто у видео-запису на Фејсбуку. Он је рекао и да је пет граничних прелаза отворено нон-стоп, а да су прелази у Барабашу и Лоњи, који иначе раде ограничено време, с обзиром на околности, на располагању до 23 часа.


Ипак, време чекања на граници се стално продужава, а редови су тренутно и до пет километара на украјинској страни, уз чекање у колони и до 15 сати. Међу онима који би да пређу на мађарску страну, највише је породица са децом и младића са мађарским пасошима, односно двојним држављанством, који не желе да учествују у рату.


У међувремену, УНХЦР је проценио да би, уколико сукоб даље ескалира, четири милиона људи могло да побегне из Украјине у друге земље, међу којима је и Мађарска, која је понудила помоћ.