Независном Клуб радију прети гашење?

Kомесарка Савета Европе (СЕ) за људска права Дуња Мијатовић изразила је забринутост због одлуке мађарског регулаторног тела за медије да независној радио станици не обнови дозволу за емитовање која истиче у фебруару.


Она је на Твитеру објавила да је одлука мађарског Савета за медије „додатна илустрација притиска на независне медије“ и да ће наставити да покреће питања слободе медија са мађарском владом. „Плурализам медијских гласова мора да постоји у демократијама“, навела је Мијатовић.


Kлуб радио је некада имао националну фреквенцију, али су му медијске власти одузеле регионалне лиценце и тренутно емитује програм само у Будимпешти. Савет за медије рекао је да неће аутоматски обнављати лиценцу Kлуб радију због "бројних неправилности", а емитер ће морати да се такмичи са другим медијима, ако жели да настави да користи фреквенцију 92,7 ФМ.


Kлуб радио, који је познат по гостовању опозиционих политичара, често врло критичних према влади, програм ће, ако изгуби фреквенцију, моћи да емитује једино на интернету.