Незадовољне медицинске сестре

Више од 20.000 медицинских сестара до данас је потписало петицију против закона који је усвојио Мађарски парламент, а који омогућава њихов премештај у другу болницу до две године.


Нови закон присиљава здравствене раднике да бирају између рада у државном или приватном сектору, а они који остану у јавном здравственом систему могу бити премештени у другу здравствену установу на период до две године, уместо на 44 дана, како је до сада било предвиђено.


Шеф кабинета премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљап рекао је да је закон потребан због пандемије и ванредне ситуације у јавном здравству, и да неће бити примењиван “у мирна времена”. Закон уводи значајно повећање плата за лекаре, али се повишице не односе на медицинске сестре, чије су плате постепено повећаване од 2019. на основу ранијег декрета.


Петицију је покренула прошле седмице Kомора мађарских здравствених радника. У онлајн анкети међу њеним члановима у октобру, више од трећине испитаника изјавило је да не би потписало нове уговоре на основу овог закона.


“Више од 95 одсто сестара су жене. Оне имају породице, а многе од њих су самохране мајке. Дуго путовање угрозиће њихов породични живот и стога би многе од њих могле да напусте професију”, изјавио је председавајући Kоморе Золтан Балог.


Петицијом се захтева повишица плате за сестре, која је пропорционална повишици лекарских плата. Иначе. Мађарска се суочава са мањком медицинских радника током пандемије коронавируса, у време док расте број новозаражених, јер су бројне сестре и лекари отишли у иностранство.


Мађарска је јуче надмашила рекордних 3.000 заражених корона вирусом. Од почетка епидемије заражене су 61.563 особе, а преминула су 1.472 оболела.