Незадовољство због закона о откупу станова

Заменица градоначелника Будимпеште Ержебет Немет и начелници пет градских округа које је делегирала опозициона Демократска коалиција (ДК), протестовали су због предлога закона које је креирао владајући Фидес, а који, како тврде у ДК, има за циљ „распродају општинског стамбеног фонда за само делић њихове стварне вредности".


Предлог закона, према којем би општине биле обавезне да станарима продају некретнине које су под њеним надзором, утицаће на све локалне самоуправе и свести на нулу општински стамбени фонд, сматрају начелници квартова Будимпеште у свом отвореном писму и додају да је текст закона супротан Уставу, јер ускраћује бенефиције у области становања.


„Држава не гради станове, а општине неће бити у стању да обезбеди смештај породицама којима је он потребан", наводи се у писму, уз позив на повлачење предлога закона, који је наишао на критике и од стране струковних организација. Оне сматрају да би усвајање закона додатно продубило стамбену кризу.


Према предлогу закона, станари би могли да откупе ове некретнине за највише 30% њихове тржишне цене. Свака година проведена у стану, за станара би значила додатних 1% смањења цене (до максимално 15%). Поред тога, они који то могу да плате одједном, добили би додатних 30% смањења, што би у многим случајевима коначну куповну цену спустило на око 10% стварне вредности стана.


Поред тога, предлог закона не садрже значајнија ограничења за купце, па би им тако било дозвољено да продају станове одмах након куповине.