Неизвесности око мађарског дела ЕУ пакета

Лидер ЕПП-а Манфред Вебер и Шарл Мишел, председник Европског савета, кажу да Европски парламент неће омогућити да Мађарска добије део финансијског пакета предвиђеног за опоравак економије од последица епидемије корона вируса, уколико се у земљи не поштује владавина закона, преносе мађарски медији.Левичарски мађарски дневник Непсава, цитирајући чланак немачког Шпигла, преноси речи Шарла Мишела, председника Европског савета, да исплате из буџета ЕУ треба да буду повезане са владавином закона, али да детаљи о томе тек треба да се разраде.


После скоро 50 сати преговора на самиту Европске уније одржаном од 17. до 21. јула, у којем је учествовало 27 земаља, коначно је постигнут споразум о финансијском пакету за опоравак од корона вируса и новом ЕУ буџету. Критеријум владавине права који је мађарска влада настојала да одстрани, на крају је остало дефинисан у блажем облику. Ипак, мађарски премијер Орбан био је задовољан резултатом.


Коначан заједнички став био је двосмислен по питању владавине права, пошто укључује само важност заштите финансијских интереса Уније. У случају њиховог кршења „Европска комисија ће предложити мере Европском савету, квалификованом већином“. Позивајући се на овај одељак, став мађарске владе је да је владавина закона одвојена од буџета, а критике на рачун Фидеса у вези са владавином права у Мађарској, према мађарским званичницима, не могу бити основ за недодељивање средстава.


Ипак, Европски парламент инсистира на томе да Унија може да одбије исплату у случају проблема са владавином закона. Шеф Европског савета Шарл Мишел, каже да ће, када је реч о буџету, дефинитивно бити присутан механизам владавине закона. Он сматра да „постоји веза између буџета ЕУ, новца у фонду за опоравак и владавине закона".


"Сада ћемо радити са Европским парламентом и државама чланицама на томе како ову одлуку применити у пракси. Неће бити лако, тренутно има више тумачења. Али сигуран сам да ћемо наћи решење“, каже Мишел.


И лидер ЕПП-а Манфред Вебер потврдио је да Европски парламент неће омогућити да Мађарска добије део финансијског пакета предвиђеног за опоравак економија, уколико се у земљи не поштује владавина закона, преноси Непсава. Он је приметио да је Орбан тежак партнер и жали што су на самиту ЕУ у јулу шефови држава и влада попустили након што их је мађарски премијер „уценио“ неприхватањем пакета за спас економије. Додао је да је се мора осигурати да 750 милијарди евра, које чекају на расподелу, "не стигну у погрешне руке".