Неизвесно гласање о Мађарској у Бриселу

Након састанка министара правде земаља ЕУ, мађарска министарка Јудит Варга рекла је да "одређене чланице нису заинтересоване за гласање о закључењу поступка покренутог на основу члана 7 против Мађарске". Уместо тога, њихов циљ је да продуже поступак, јер би "даље критиковање неких земаља чланица из Централне Европе, повећало рејтинг критичара на домаћем терену", рекла је она.


Поново је постало јасно да се поступак према члану 7, покренут против Мађарске због ситуације око владавине права у земљи, заправо средство политичког притиска на Мађарску, изјавила је у Бриселу Јудит Варга.


Она је истакла да тај поступак служи за одвраћање пажње од домаћих проблема: „Нема више правних аргумената. Мађарска је тражила да се поступак што пре оконча. Немачка канцеларка Ангела Меркел, као шеф државе која председава ЕУ, обећала је Мађарској брзо закључење поступка, али ако друге државе чланице не желе да то окончају, Мађарска ће представити конкретне примере који показују употребу двоструких стандарда у овом политичком лову на вештице”, рекла је Варга.


Мађарска министарка је констатовала да је у јулу месецу Европска комисија одобрила политичке услове везане за следећи буџет ЕУ. Она је рекла да су лидери ЕУ јасно ставили до знања да не желе да услови у вези са владавином закона буду кључ за расподелу средстава, већ сматрају да је важније да поштовање владавине права буде формулисано као опште начело. Варга је истакла да свако ко жели да измени пакет који је летос договорен, ризикује да угрози „крхки компромис“.