Немачка: Дугине боје уочи меча са Мађарском

Уочи сутрашње утакмице са Мађарском, Фудбалски савез Немачке саопштио је да је Европска фудбалска унија (УЕФА) дозволила капитену Мануелу Нојеру да на Европском првенству носи траку у дугиним бојама, а град Минхен тражи да стадион буде осветљен управо таквим бојама.


„Уефа је прихватила аргумент да је таква трака симбол различитости и да се зато може сврстати у категорију добрих разлога. Он траку носи као симбол снажне посвећености читавог тима, различитости, отворености и толеранцији”, наводи се у саопштењу, преноси Бета.


Голман немачке селекције је траку носио на два меча Европског првенства против Француске и Португала, као и у пријатељској утакмици против Летоније. На табели Групе Ф Немачка коло пре краја заузима друго место са три бода, а у последњем мечу 23. јуна дочекује Мађарску у Минхену.


Градоначелник Минхена Дитер Рајтер затражио је од Европске фудбалске уније дозволу да у утакмици Немачке и Мађарске на Европском првенству стадион Алијанц арена буде осветљен дугиним бојама, као знак борбе против хомофобије и нетолеранције: „То је важан знак толерацније и једнакости“, рекао је Рајтер агенцији ДПА.


Градско веће Минхена затражило је да стадион буде осветљен дугиним бојама у знак протеста против закона који је Мађарска донела, којим се малолетницима забрањује "дељење садржаја који промовишу хомосексуалност или промену пола".


У писму УЕФИ наводи се да је важно „поставити видљиви знак солидарности са ЛГБТ заједницом у Мађарској“: „Минхен је посвећен различитости, толеранцији и једнакости у спорту и друштву у целини“, наводено је из градског већа Минхена.