top of page

Немачко-мађарска војна сарадња

На позив генерал-пуковника Карстена Бреуера, главнокомандујућег немачких оружаних снага (Бундесвер), генерал Габор Боренди, начелник Генералштаба Мађарских одбрамбених снага, посетио је Берлин како би разговарао о иницијативама за заједничку обуку војника.Према порталу Хонведелем, армије обеју земаља користе сличне типове технологије наоружања као основу за обуку, што је тема о којој се увелико разговарало на састанку начелника генералштаба.


План боравка генерала Борондија је такође укључивао посете артиљеријској школи немачке војске у Идар-Оберштајну и њеном полигону у Баумхолдеру. Ови објекти за обуку примају не само немачке војнике, већ и припаднике других савезничких армија, укључујући мађарске војнике, ангажовање на курсевима као што су ватрена подршка, посматрање ватре из свих оружја и контрола ваздушног простора. Презентоване су детаљне информације о мисији школе, структури, артиљеријским способностима немачке војске и путањи њеног развоја у центру за артиљеријску обуку.


У оквиру програма модернизације својих одбрамбених снага, Мађарска је набавила и неколико борбених возила немачке производње. То укључује возила Линк и самоходне артиљеријске топове ПзХ 2000.


Сарадња се, како пише Хонведелем, не огледа само у војним набавкама. Немачка фабрика Rheinmetall у мађарском граду Залаегерсег такође производи борбена возила Линк, а прва серија је сишла са производних трака у децембру 2023. године.

Comments


bottom of page