Нема полицијског часа у Мађарској

У настојању да успоре ширење нове епидемије, неке европске земље уводе полицијски час. Мађарска за сада то није учинила, премда су медији у Србији известили да је Виктор Орбан је у петак ујутро то учинио.

Говорећи у понедељак у парламенту о полицијском часу, Орбан је рекао да влада има на располагању и ту могућност, "иако је тотални полицијски час вероватно немогуће увести". Тренутно, Мађарска следи искуства других земаља, пре свега Аустрије, рекао је он. Орбан је у свом данашњем интервјуу рекао да су најновије мере донете на основу међународне праксе. Премијер је рекао да се у основи започело с баварском верзијом, мада је су мађарске мере строжије у настојању да се старији одвоје од младих. На питање зашто се нове мере уводе ако се, како влада каже, ширење вируса смањује, Орбан је рекао да су поштовањем мера Мађари успели да смање међусобне контакте бројеве на десет посто, али да се на томе стало, па су зато потребна додатна ограничења".


Више медија у Србији пренело је Танјугову информацију да је "мађарски премијер Виктор Орбан данас најавио да ће у тој земљи бити уведен полицијски час, а да ће људи моћи да напуштају домове само ради одласка на посао или основних потреба". Ова вест се показала као нетачна, јер нове мере не забрањују ниједну од досадашњих активности становника Мађарске, осим куповине у исто време за старије и млађе суграђане.