top of page

Немет захваљује сенаторима САД-а

Жолт Немет, шеф парламентарног Одбора за спољне послове, захвалио је тројици републиканских сенатора на чему са Џимом Ришом, што су критиковали владу САД-а због раскида пореског споразума са Мађарском.Немет је у саопштењу навео да је раскид споразума склопљеног 1970-их година од стране америчке владе има за циљ да изврши политички притисак на Мађарску и да би тај потез „сигурно могао бити повезан“ са чврстим одбацивањем планова од стране Будимпеште, да уведе глобални минимални порез. Он је додао да мађарска влада неће подржати такве планове, које заговарају „ОЕЦД, Европска унија и америчке демократе“.


"Мађарска тежи уравнотеженој и динамичној билатералној сарадњи са америчком владом и партнерима у Конгресу САД-а, у што је могуће више области“, написао је Немет у свом писму.


У вези са одлуком Министарства финансија САД-а да се повуче из америчко-мађарског пореског споразума, Џим Риш и још двојица републиканских сенатора, Мајк Крапо и Кевин Брејди, издали су саопштење у понедељак.


„Најновија тактика Трезора за присиљавање на спровођење споразума ОЕЦД-а је повлачење из дугогодишњег билатералног пореског споразума који је одобрио Конгрес. Ово је транспарентан покушај да се Мађарска натера у исхитрену акцију у вези са глобалним минималним порезом и меша се у унутрашњи процес креирања политике Европске уније. Овај потез је у оштрој супротности са реториком Бајденове администрације о побољшању мултилатералне пореске сарадње. Веома смо забринути да ће самостални приступ Трезора глобалним пореским преговорима довести до веће неизвесности, више спорова међу земљама и мање послова и могућности за Американце“, написали су републикански сенатори.

Comments


bottom of page