Немет: Извештај из Војводине садржи конкретне препоруке

Updated: Apr 21, 2021

Мађарска политичка активисткиња из Војводине Елвира Ковач представила је Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру извештај о поштовану мањинских права, чији је циљ, како наглашавају у Будимпешти, "ефикасније надгледање поштовања Конвенције СЕ о заштити мањина".


Жолт Немет

Основна вредност Европе лежи у њеним аутохтоним националним мањинама, каже Жолт Немет, шеф Одбора за спољне послове Мађарског парламента. Оквирна конвенција Савета Европе о заштити националних мањина је од кључне важности када је реч о поштовању мањинских права, рекао је Немет за МТИ, у паузи заседања Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру.


Националне мањине чине посебну групу у Европи и њихови припадници заслужују посебан третман, рекао је Немет. Он је нагласио да националне мањине не треба мешати са припадницима других мањинских група.


Немет истиче да је Елвира Ковач, политичарка из Војводине, представила скупштини "свеобухватан извештај о мањинама, чији је циљ ефикасније надгледање поштовања Конвенције СЕ о заштити мањина". Документ, како је рекао, садржи конкретне препоруке и предлаже стварање мрежне платформе за пријављивање кршења мањинских права.


"Њен извештај такође третира и положај мањина у Украјини и изражава забринутост због пораста национализма у земљи", рекао је Немет.


Говорећи о свом извештају, Ковачева је за МТИ рекла да је очување европске културне разноликости гаранција мира и стабилности на континенту. Што се тиче ситуације у Украјини, она је рекла да је „неприхватљиво сузбијање мањинских права под изговором потребе за побољшањем знања националног језика".


Хајналка Јухас, посланица владајућих демохришћана у Мађарској, рекла је у обраћању скупштини да је „за жаљење што Европска унија не посвећује довољно пажње питању заштите мањина". По њој, на заштиту мањинских права не треба гледати као на претњу националној безбедности.