top of page

Немет похвалио улогу Хрватске у региону

Хрватска је кључни играч када је у питању развој централне Европе, рекао је Жолт Немет, шеф парламентарног Одбора за спољне послове, на скупу којим је обележен почетак мађарског председавања Вишеградском групом. Скуп је приређен у Амбасади Мађарске у Загребу, јер је Мађарска 1. јула преузела од Пољске ротирајуће председавање Вишеградском групом (В4).


"Када говоримо о В4, мислимо на целу средњу Европу, а у томе су такође велике могућности за Хрватску", рекао је Немет и додао да је председавање В4 друга најважнија лидерска улога мађарске дипломатије после тренутног шестомесечног председавања Саветом Европе.


„Централна Европа је прича о успеху и желимо да је учинимо још јачом, али и да је проширимо на целу Европу“, рекао је Немет.


Он је подвукао важност повезивања земаља централне Европе, напомињући да ће Мађарска продужити свој аутопут М6 до хрватске границе, одакле ће даће ићи кроз Хрватску и Босну и Херцеговину, све до Плоча на јадранској обали.


Мађарски политичар, који је последњх деценија најватренији поборник за права Мађара у региону, рекао је да је текућа дебата о будућности Европске уније била „изврсна прилика“ за Мађарску да подели своју визију о Европи нација над „савезном, империјалистичком ЕУ“.


Гордан Грлић Радман, хрватски министар спољних и европских послова, изразио је подршку своје земље циљу Мађарске да превазиђе економску кризу изазвану пандемијом, преносе мађарски медији.

Comments


bottom of page