Немет: СЕ подржава циљеве мађарског председавања

Савет Европе и његова Парламентарна скупштина (ПССЕ) спремни су да подрже приоритете предстојећег мађарског председавања, рекао је у Стразбуру Жолт Немет, шеф парламентарног Одбора за спољне послове.


Немет је за агенцију МТИ рекао да је са челницима ПССЕ и СЕ размотрио приоритете шестомесечног председавања Мађарске, које треба да почне 21. маја и напоменуо да ће се мађарско председавање фокусирати на јачање поштовања културних, правних и историјских традиција нација, заштиту етничких мањина и породице, на јачању дијалога између религија и на суочавање са изазовима које представљају вештачка интелигенција, кибернетички криминал и климатске промене.


Он је рекао да су званичници СЕ посебно позабавили "свеобухватним извештајем о мањинама, који је сачинила Елвира Ковач из Војводине и поновоио да је циљ тог извештаја ефикасније поштовање конвенције Савета Европе о заштити мањина. Текст, поред осталог, предлаже и стварање мрежне платформе за пријављивање кршења мањинских права.


Немет је рекао да су се његови разговори са званичницима СЕ дотакли и кршења права пољске националне мањине у Белорусији. Такође је рекао да ће мађарско председништво током јесени организовати конференцију о борби против сајбер криминала, којој ће присуствовати и генералниа секретарка СЕ Марија Пејчиновић Бурић, која је учествовала и у данашњим разговорима. Поред тога, председник Скупштине СЕ и генерална секретарка посетиће Мађарску следећег месеца, најавио је Немет.