top of page

Немет: Јединство ЕУ мора бити обновљено

Најважнији задатак у Европској унији је обнављање јединства након периода подела, рекао је шеф парламентарног Oдбора за спољне послове владајућег Фидеса Жолт Немет, који се посебно осврнуо на мађарско-немачке односе.


Немет је након седнице одбора рекао да је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, обавестио учеснике о политичкој ситуацији у Немачкој после избора и очекиваним дипломатским и билатералним ефектима.


"Билатерални односи двеју земаља су прошли кроз спектакуларни економски развој последњих година, при чему је 30 одсто спољне трговине Мађарске представљало трговину са Немачком. Инвеститори из те земље играју веома важну улогу у политици запошљавања, јер више од 300.000 Мађара ради за компаније у немачком власништву", додао је он.


Најважнији приоритет наредних година за Мађарску је, како је рекао, да буде у стању да оствари дубље и интензивне везе са Немачком упркос променљивим околностима у дипломатији и економској политици, а у томе би могле да играју важну улогу земље Вишеградске групе, рекао је он.


Сарадња са В4 је основни интерес Немачке, а централна Европа би могла да буде приоритетна регија за немачки капитал, сматра Немет. Прелазак на дигитално пословање и зелени развој могли би да поставе важан правац за мађарско-немачку економску сарадњу, рекао је он.


Коментаришући политику ЕУ, он је рекао да се Немачка може ослонити на подршку Мађарске у напорима да одржи Европу на окупу. Након периода подела, морају се наћи решења за европску сарадњу, уместо заоштравања сукоба и спорова између Истока и Запада, додао је он.


Немет је истакао да се нада да ће се сарадња наставити и у оквиру аранжмана НАТО-а. Последњих година остварен је значајан напредак у одбрамбеној индустрији, при чему је Мађарска спроводила озбиљан програм развоја својих оружаних снага, „делимично уз значајну набавку немачке војне опреме“, закључио је он.

コメント


bottom of page