top of page

"Неодобравање вакцина политичко питање"

Одбијање да се на глобалном нивоу одобре руске и кинеске вакцине против корона вируса, које испуњавају све захтеве у погледу ефикасности и безбедности, може се приписати само политичким разлозима, објавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на Фејсбуку и додао да "спасавање живота не може бити политичко питање“.


Он каже да ће ускоро отпутовати у Лион, како би присуствовао састанку министара спољних послова и здравља ЕУ, на којем ће се разговарати о глобалној борби против пандемије, са посебним фокусом на помоћ земљама у развоју. Нове варијанте вируса могу се појавити само док је стопа вакцнације ниска у неколико земаља, рекао је министар, поновивши став генералног директора СЗО да је производња вакцина само питање капацитета.


Сијарто је рекао да ће други разлог његове посете Француској бити инаугурација мађарског конзулата у Лиону, центру региона са око 20.000 мађарских држављана.


Француска је девети највећи трговински партнер Мађарске, рекао је министар и додао да регион Лиона, уз Париз, има кључну улогу у економским везама, јер се у њему налазе седишта неколико високотехнолошких компанија са великим интересима у Мађарској. Током протеклих неколико година, француске инвестиције помогле су мађарској економији да остане на путу раста, рекао је Сијарто.

Comments


bottom of page