Непријатан тон на релацији Зеленски-Орбан

Премијер Мађарске Виктор Орбан одбио је данас захтеве које је украјински председник Володимир Зеленски изнео пред Саветом Европе, јер се не поклапају са мађарским интересима. Претходно се Зеленски прилично директно и нимало пријатним тоном обратио Орбану пред Европским саветом."Не дозвољавамо да Мађарска буде гурнута у рат. Нећемо да шаљемо војнике или оружје у Украјину. Мађарска нам је на првом месту", поручио је Орбан на Фејсбуку. Претходно, Зеленски је запитао Орбана да се одлучи на чијој је страни, на шта је овај поручио да Мађарска жели да остане ван конфликта и да не дозвољава транспорт оружја Украјини преко своје територије, а неће слати ни оружану помоћ Кијеву, пренела је агенција МТИ. Подсетимо, Зеленски је претходно, приликом обраћања Европском савету у четвртак, затражио од Орбана да појасни своју позицију према Русији: "Мађарска, морам ту да се зауставим, да будем искрен. Једном за свагда, морате да се одлучите на чијој сте страни. Независна сте земља. Био сам у Будимпешти неколико пута, волим тај град. Људи су срдачни, знам да сте прошли кроз неке трагичне догађаје. Био сам крај комеморативног центра близу Дунава, на месту где су почињена масовна убиства. Био сам тамо са својом породицом. Слушајте, Викторе! Да ли знате шта се дешава тренутно у Мариупољу?", запитао је Зеленски Орбана, пренео је "Телекс".

Он је замолио Орбана да "изађе до дунавског кеја у Будимпешти: "Погледајте у те ципеле (ципеле поред обала Дунава у Будимпешти постављене су 2005. у знак сећања на жртве Јевреје које су убили мађарски фашисти - прим ур), и оне ће вам рећи шта се дешава у свету. То ради Русија. Такве ципеле имате у Мариупољу данас. Одрасли, деца, унуци. На хиљаде људи је отишло", додао је Зеленски.

Он је такође упитао Орбана: "Да ли и даље оклева да дозволи транспорт оружја кроз вашу земљу? Да ли оклевате јер радите посао са Русијом или не? Нема времена за оклевање. Време је да ви одлучите. Верујемо у вас, треба нам ваша помоћ. Верујемо у ваш народ. Верујемо у ЕУ, и верујемо да ће у најодлучнијем тренутку, Немачка такође бити уз нас", казао је Зеленски.