top of page

Несугласице око будуће брзе пруге

Опозиционе странке су против реализације пројекта брзе пруге од Будимпеште до Београда, јер сматрају да је он нетранспарентан, пошто је влада појединости уговора прогласила државном тајном за наредних 10 година, а кинеска страна није дала никакве гаранције да ће том трасом повећати промет своје робе.Изградња брзе пруге Будимпешта-Београд на постала је главна тема данашње расправе у мађарском парламенту, а ставови владајућих и опозиционих странака су дијаметрално супротни. Повод је био предлог измене Закона о реализацији и финансирању поменутог пројекта, о којем су се још пре неколико година сагласили високи функционери Мађарске, Србије и Кине.


Став коалиционих партнера, Фидеса и демохришћана, јесте да би требало убрзати отварање тог плана, док посланици левих, либералних, "зелених" и десничарских партија сматрају да би у време епидемије коронавируса такве инвестиције требало зауставити, или бар одложити, а та средства уложити у нешто хитније. "Циљ владе је да поједностави ток издавања дозвола за почетак градње железничке саобраћајнице Будимпешта-Београд, како би се предвиђени рокови скратили и смањили евентуални ризици", изјавио је државни секретар у Министарству за иновације и технолошки развој Тамаш Шанда.

Према његовим речима предложене промене би убрзале експропријацију земљишта на предвиђеној траси, гарантовале очување животне средине и допринеле привредном развоју читаве земље.

"Брза пруга до Београда би претворила Мађарску у логистички центар број један у региону, а омогућила би и најбржи и најјефтинији превоз кинеске робе на тржиште Западне Европе", додао је Шанда.

Он је подсетио да ће пруга целом дужином имати два колосека, а возови ће моћи да јуре и брзином од 200 километара на сат, чиме ће се потпуно уклопити у железничку мрежу Европске уније.

Према мишљењу Габора Бањаија, портпарола посланичке групе Фидеса, била би велика грешка одустати од те инвестиције, јер ће она позитивно утицати на привредни и друштвени развој Мађарске у наредних неколико деценија.

"Линија се не отвара само према Кини, већ и целом арапском свету, посредно и ка Средоземном и Црвеном мору, Аустралији, Индији и источној Африци, а да не говоримо о њеном значају за читав Балкан. Скоро 95 одсто робе стиже морем, па је веома битно које ће државе бити у стању да је прихвате и пребаце на жељену дестинацију", истакао је Бањаи.

За крајње десничарски Јобик пруга Будимпешта-Београд је "неразумна, луда инвестиција", а сва до сада потписана документа требало би "поцепати и бацити у канту за смеће".

"Предлог је нетранспарентан, јер је влада појединости уговора прогласила државном тајном за наредних 10 година, а кинеска страна није дала никакве гаранције да ће том трасом повећати промет своје робе", рекао је представник те партије Балаж Андер. Мађарска социјалистичка партија сматра да пројекат штети мађарским интересима, јер се финансира релативно скупим кредитом.

"Није проблем што Мађарска жели да постане логистички центар за теретни железнички саобраћај, нити што хоће да послује са Кином, већ што не знамо појединости документа проглашеног државном тајном", указао је Ласло Сакач. И Ласло Варју из Демократске коалиције сматра да грађани морају да знају у шта ће бити утрошено 1.000 милијарди форинти (близу три милиона евра), јер се ради о њиховом новцу. Уверен је да би Мађарска боље прошла да је тражила средства из Брисела, него што се определила за кинески кредит.

Копредседник еколошке ЛМП странке Ласло Лорант Керестеш такође је убеђен да пруга није у мађарском интересу, јер је велико питање када ће уложени новац бити враћен. Слично мисли и Бенце Тордаи (Покрет Дијалог), који се упитао и како ће предлог закона утицати на успоравање ширења епидемије, што је у овом тренутак најпречи задатак владе Виктора Орбана.

Comments


bottom of page