"Несугласице са левицом, не са Зеленским"

Наша неслагања су са мађарском левицом, а не са Зеленским, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на Фејсбуку и додао да је Зеленски председник Украјине, па је "природно да он ставља интересе своје земље и народа на прво место".


Осврћући се на недавни неуобичајено директан, а на моменте и непријатан начин комуникације који је председник Украјине Зеленски имао са мађарским премијером Орбаном, Петер Сијарто је рекао да, за разлику од Зеленског "за нас ништа није важније од безбедности Мађарске и мађарског народа“.


„Због тога нећемо удовољити његовим захтевима: не шаљемо оружје, не дозвољавамо испоруке оружја преко наше територије и нећемо прекинути испоруке руских енергената Мађарској. Наше несугласице су са мађарском левицом, чији су лидери јасно ставили до знања да ће испунити све захтеве председника Зеленског, чиме би Мађарску увукли у рат и дозволили да мађарски народ плати цену“, рекао је Сијарто.


Он је додао да ће "Мађари на општим изборима 3. априла бирати између деснице која гарантује мир и безбедност“ и левице „која би одмах увукла земљу у рат“.