Низ програма посвећених Сави Шумановићу

Промоција каталога-зборника изложбе „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, објављеног у издању Спомен-збирке Павла Бељанског, одржана је у Народној библиотеци Србије у Београду. Научна конференција „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” одржаће се 25. новембра у Спомен-збирци Павла Бељанског, а 26. новембра у Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду.


Комплексан изложбени пројекат ретроспективног карактера кроз истоимену монографску публикацију промовише стваралаштво једног од главних представника српског модернизма у европском контексту. Пројекат је део званичног програма „Фондације Нови Сад – Европска престоница културе” и обухвата изложбу Шумановићевих дела – 102 слике – са поставкама у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду, које трају до 4. децембра.


Његово сликарство из периода између 1919. и 1942. представљено је делима из три наведена музеја, али и захваљујући позајмици уметникових слика из установа у Србији, затим из музеја Хрватске, Северне Македоније и Француске, док је управо Народна библиотека Србије позајмила Шумановићев „Портрет Милоша Црњанског” из 1921. О каталогу-зборнику су говорили Владимир Пиштало, директор Народне библиотеке, као и историчари уметности мр Милана Квас, ауторка изложбе и уредница овог издања, др Лидија Мереник, др Симона Чупић и др Игор Борозан, редовни професори на Филозофском факултету Универзитета у Београду, као и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Предавање Гордане Крстић Фај под насловом „Сава Шумановић на Салону независних у Паризу (1922–1929)” биће одржано 24. новембра у 19 сати и њиме ће бити обележено сто година од првог Шумановићевог излагања на Салону независних у Паризу. Наш је велики уметник излагао на овој смотри узастопно осам пута (1922–1929), представљајући укупно 15 слика, које одражавају промене његовог ликовног израза. Париска критика је тим поводом донела највише осврта на Шумановићев рад, у угледној специјализованој и дневној штампи, остављајући тако значајна сведочанства о њему као истакнутом актеру париске школе.


Наступи на овој смотри заузели су доминантно место у Шумановићевим укупним париским активностима и значајно допринели његовој промоцији у оквиру париске школе. Највише идентификованих излаганих Шумановићевих слика на овој смотри данас се чува у Галерији Матице српске у Новом Саду, а потом и у другим јавним збиркама у Србији и региону.

Научна конференција „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” одржаће се 25. новембра у Спомен-збирци Павла Бељанског, а 26. новембра у Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду. Учесници конференције из Србије, Хрватске, Северне Македоније и Француске представиће личност и дело Саве Шумановића најновијим тумачењима у датом историјском контексту: какве су биле сликареве загребачке године и околности његових боравака у Паризу, који уметници Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца су пролазили кроз слична париска искуства током „лудих двадесетих”, када се Шумановић појављује на београдској уметничкој сцени.