Ничу тунели испод граничне ограде

Затварање граница за мигранте, које је увела Мађарска због спречавања ширења епидемије корона вируса, није зауставило илегалне преласке државне међе. Мађарска Гранична полиција открила је и шести тунел на српско-мађарској граници, код места Ашотхалом, у близини граничног прелаза Бачки Виногради.


Тунел код Ашотхалома је служио за кријумчарење људи у Европску унију, саопштила је мађарска полиција. Према писању мађарских медија, кријумчарење у Србији цвета, а мигранти за илегалне преласке плаћају и до 10.000 евра.


Према извештају мађарске полиције, почетком октобра мигранти и избеглице су на периферији Ашотхалома, испод земље, покушали да уђу на територију Мађарске. Патроле мађарске Граничне полиције откриле су сада нови, шести тунел дуг 19 метара, који се простире испод заштитне ограде на српско-мађарској граници.


Полиција је привела 74 мигранта на том подручју, а након обављеног увиђаја, тунел је затрпан. Пети подземни пролаз који је служио за кријумчарење људи откривен је крајем септембра на територији насеља Чикерија, а тада је мађарска полиција привела и депортовала 110 миграната, затечених без докумената на територији Мађарске или у покушају илегалног преласка границе. Међу њима је највише било Авганистанаца, Сиријаца и Пакистанаца.


Телевизија на мађарском језику РТВ Паннон, објавила је 14. октобра да се затвара и граница између Србије и Мађарске испод земље. Kако се наводи, са подземном оградом затворена је деоница дуга 10 километара, али се додаје и да ће бити проширена у случају потребе.


„Затварање границе и испод земље резултат је чињенице да су у последње време учестали покушаји миграната да се провуку испод жице прокопавањем тла. У протеклих месец дана подземни канали пронађени су у околини Сегедина, Ашотхалома и Kелебије“, наводи овај медиј.


Мађарска полиција наводи да „према доступним подацима, подземне тунеле у Србији копају кријумчари мигрантског порекла“, као и да мађарска полиција увек сарађује са српским властима. Додаје се да су јужни гранични делови Мађарске под значајним миграционим притиском и да илегални мигранти покушавају да се попну преко ограде, да је пресеку или да копају тунеле испод ње.


„Међутим, узалуд се труде, у већини случајева већ су ухваћени у близини границе или у мрежи дубинске контроле. Сигурност на мађарској граници је поуздана, како у техничком тако и правном смислу“, наводи се у допису.