top of page

Ништа од имунитета, чека се вакцина

Према резултатима истраживања и оцени стручњака, становнике Мађарске ће од евентуалног повратка короне моћи да заштити само вакцина, за којом се интензивно трага и у овдашњим лабораторијама, јер колективног имунитета нема.Прошло је нешто више од два месеца од откривања првог случаја корона вируса у Мађарској, а проценат заражених и даље минимално расте. Према најновијим подацима број регистрованих заражених особа је 3.341, што је за једну земљу од 10 милиона становника веома повољна слика. Ковиду-19 је подлегло 430 старијих људи са више придружених болести, тренутно је 688 пацијената у болницама, од којих 45 на респиратору, док се 1.102 сматра излеченим.


Масовна зараза је, дакле срећом изостала, статистичка кривуља ни једном није битније скочила, последњих недеља се, штавише, полако спушта, а све то указује да се код грађана још није створио колективни имунитет, битан за могући други талас епидемије. То потврђују и први резултати истраживања четири домаћа универзитета, чији је задатак да установе колико су грађани постали отпорни да најновији корона вирус. Будимпештански универзитет "Шемелвајс“, Научни универзитет у Сегедину, Дебрецински универзитет и Печујски научни универзитет, у сарадњи са Централним статистичким заводом, почели су проверу такозваног колеквитног имунитета на ковид-19.

Позвано је око 18.000 добровољаца да, на основу репрезентативног избора, учествују у истраживању, а први налаз је изнадио готово све његове учеснике. Од 8.276 узорака, обрађених тзв. PCR тестовима, позитивна су била – само два, изјавио је на видео конференцији ректор Семелвајс универзитета Бела Меркељ.

"Ово је први покушај да се реперезентативном методом утврди колико је житеља Мађарске заиста заражено корона вирусом, а он показује да масовне инфекције није било, па тиме није створен ни колективни имунитет. Тестирали смо активне грађане старије од 14 година, али не и оне који су боравили у старачким домовима или неким другим затвореним просторима“, рекао је доктор Меркељ.

Истраживање ће се наставити у петак, али се, према оцени стручњака, већ сада види да ће становнике Мађарске од евентуалног повратка короне моћи да заштити само вакцина, за којом се интензивно трага и у овдашњим лабораторијама.

コメント


bottom of page